Het programma KNPV Speurhond menselijke geur

Wij trainen speurhonden volgens het programma van de KNPV. De honden worden getraind op menselijke geur. Bij de politie worden deze speurhonden ook wel Plaatsdelicthonden genoemd. Bij de politie kunnen deze honden worden in gezet om de vluchtweg van een verdachte op te sporen. Ook voor de opsporing van vermiste personen worden deze honden ingezet. Ze kunnen ook de omgeving afspeuren naar door de verdachte weggegooide voorwerpen. Bij vermissingen werkt de politie samen met  de Stichting Inzet Reddingshond Nederland. Op de site van de SIN vindt u informatie over aanmelden en voorwaarden. Een speurhond kan pas worden ingezet als hij voldoet aan diverse certificaten zoals KNPV Speurhond B. 

Het KNPV programma voor Speurhonden in erop gericht om door middel van een examen de hond op diverse onderdelen te examineren. De KNPV biedt diverse programma’s aan eerst dient er een basiscertificaat te worden behaald. Hierna kan er verder worden gegaan in diverse onderdelen op een A en B niveau.

Het programma van KNPV Basis Speurhonden

Het basiscertificaat Speurhond van de KNPV bevat een divers programma met veel moeilijke onderdelen. Alle onderdelen worden op 1 dag geëxamineerd. Voor elke afdeling dient een minimaal aantal punten behaald worden om te kunnen slagen. Voor het algeheel appèl moet een minimaal aantal punten behaald worden om door te mogen gaan met het examen. 

appel, gehoorzaamheid, afdeling 1, wijze van voorbrengen

Afdeling 1 Gehoorzaamheid

Afdeling 2 behendigheid over toestellen

klein voorwerp, verwijzing hond, knpv
knpv, speuren

Afdeling 3 Zoekonderdelen

De reglementen staan gepubliceerd op het ledenweb van de KNPV. U kunt deze alleen inzien als u lid bent van KNPV met uw logingegevens.

Voor een impressie van foto’s gemaakt tijdens trainingen bij PHV de Zoekhond kunt u kijken op de pagina impressie.

Na het behalen van het basiscertificaat kunt u doorgaan met het KNPV speurhonden programma:

In het basis certificaat vinden we eigenlijk alle onderdelen terug die in een later stadium op een hoger A en B niveau dienen te worden uitgevoerd.

Wij hebben nog ruimte voor nieuwe leden